fomca logo

22 Mac 2021

SIARAN AKHBAR BERSAMA
GABUNGAN PERSATUAN-PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA (FOMCA)
Persatuan Pengguna Air dan Tenaga Malaysia (WECAM)
Forum Air Malaysia (FAM)

Sambutan Hari Air Sedunia 2021 – Menghargai air

Pada 22 Mac 2021, sambutan Hari Air Sedunia akan disambut dalam talian di seluruh dunia kerana norma sosial baru untuk membendung wabak Covid-19. Hari Air Sedunia berkatian dengan sambutan air dan memberikan kesedaran mengenai krisis air secara global dan fokus utama adalah untuk menyokong pencapaian Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) 6: air dan sanitasi untuk semua pada tahun 2030.

Tema Hari Air Sedunia 2021 adalah menghargai air. Nilai air lebih banyak daripada harganya - air mempunyai nilai yang sangat kompleks dan besar untuk isi rumah, makanan, budaya, kesihatan, pendidikan, ekonomi dan integriti persekitaran semula jadi kita. Jika kita terlepas pandang mana-mana nilai-nilai ini, cara pengurusan yang salah untuk sumber yang terbatas dan tidak terganti ini akan memberi kesan yang besar kepada manusia. SDG 6 adalah untuk memastikan air dan sanitasi untuk semua. Tanpa pemahaman menyeluruh mengenai nilai pelbagai dimensi ini, kita tidak akan dapat melindungi sumber yang kritikal ini untuk kepentingan semua orang.

Walaupun Malaysia dilimpahi dengan sumber air yang melimpah, negara ini mengalami peningkatan permintaan bekalan air yang membimbangkan dalam beberapa tahun ini. Ramai yang beranggapan sumber semula jadi ini sesuatu yang biasa, dan sering salah anggap bahawa bekalan air bersih adalah mudah dan murah.

Permintaan untuk air semakin tinggi pada masa kini. Terdapat beberapa faktor penyumbang seperti peningkatan populasi manusia, yang kini mencapai 7 bilion, perkembangan industri dan pertanian dan pembangunan yang tidak terkawal. Pada masa ini bekalan air dunia tidak mencukupi, kualiti air yang merosot dan aliran permukaan air yang rendah.

Demi mencari keuntungan yang berlipat ganda menyebabkan pencemaran air dan kualiti air merosot. Akibatnya, air telah mencapai kapasiti yang dibawa, di mana air telah mencapai hadnya dalam mengimbangi pencemaran dan menerima rawatan negatif. Kurangnya kesedaran, penggunaan air yang kurang mampan dan pengurusan air yang salah memberikan kesan langsung terhadap ekologi dan persekitaran, dan secara tidak langsung terhadap kesihatan manusia. Kesan ini memberikan kesan jangka panjang atau kerosakan yang tidak dapat dipulihkan secara kekal.

Selain daripada kesan negatif pembangunan, kekurangan air juga disebabkan oleh keupayaan pengurusan air yang terhad dan pengurusan yang tidak tersusun. Ia juga disebabkan oleh komunikasi yang kurang baik antara pengguna. Akibatnya, pembebasan bahan pencemar yang tidak terkawal dan penggunaan yang kurang mampan menimbulkan masalah pada kesihatan manusia dan persekitaran. Sebahagian pencemaran ini tidak dapat dipulihkan dan boleh menyebabkan kematian. Sungai telah digunakan secara maksima dan tercemar, sehingga mustahil untuk menampung keperluan asas harian.

Kawasan tadahan adalah kawasan di mana air terkumpul secara semulajadi. Kawasan tadahan air yang sihat membantu melindungi sungai, empangan dan persekitaran air bawah tanah kita dan menyediakan masyarakat kita dengan:
• Air minuman yang bersih
• Kawasan semula jadi untuk rekreasi
• Habitat untuk tumbuh-tumbuhan dan haiwan
• Tanaman dan saluran air yang sihat
• Air yang bersih untuk ternakan dan pengairan
• Peluang untuk pertanian dan industri yang mampan

Pembalakan akan mendedahkan tanah kepada hakisan dan air hujan akan membawa hakisan mendapan tanah ke sungai yang menyebabkan pencemaran air dan dasar sungai akan menjadi semakin cetek. Kegiatan pembalakan di kawasan tadahan air seperti Hutan Ulu Muda di Sik, Hutan Merapoh di Kuala Lipis dan Bukit Ulu Sat, Bukit Tapong di Pasir Puteh telah mencemarkan sungai dan mengancam bekalan air serta spesies hidupan liar. Pembalakan yang tidak terkawal boleh menjejaskan keberkesanan tadahan air dan mengancam ekonomi kawasan yang terjejas.

Selain itu, pemusnahan kawasan pengaliran air akan mengakibatkan banjir kilat dan banjir besar. Penebangan hutan memainkan banyak peranan dalam persamaan banjir kerana pokok menghalang mendapan tanah dan menahan lebih banyak air. Pembebasan mendapan tanah akibat penebangan hutan memberi kesan yang lebih besar kepada banjir.

Cara pendekatan ahli politik negara kita mengenai isu air lebih mengeruhkan keadaan dengan bukan hanya penduduk tetapi perniagaan juga akan bermasalah gara-gara pengurusan air yang tidak cekap di kebanyakan negeri. Penggubal dasar mesti menyedari bahawa air adalah sumber yang sukar untuk didapati. Ia memerlukan rancangan jangka panjang yang betul untuk menguruskan sumber air bagi mengelakkan krisis air. Rakyat semakin muak dengan semua rekod prestasi kerajaan negeri dalam soal pengurusan air. Mereka ingin melihat bekalan air bersih dan terawat tanpa gangguan dan langsung tidak peduli dengan masalah politik.

Pada bulan September 2020, lebih dari satu juta isi rumah di Lembah Klang yang berpenduduk padat di Malaysia mengalami pemotongan air yang kerap akibat pembuangan kimia secara haram yang melemahkan sistem penulenan air tertua di rantau ini. Pada waktu ini, negara kita telah dilanda wabak menyebabkan penduduk terpaksa memakai pelitup muka dan berbaris untuk mengisi air dalam baldi.

Sebulan kemudian, sebelum mahkamah dapat mengenal pasti dan mendakwa pelakunya yang bertanggungjawab dengan insiden September, sekali lagi berlaku pembuangan bahan kimia yang sama dan menyebabkan lebih daripada satu juta rumah tiada air sehingga berhari-hari. Insiden ini berterusan berlaku, dan membuatkan rakyat menuntut penguatkuasaan yang lebih kuat terhadap pencemar industri, dan pembaharuan kaedah yang dapat mencegah gangguan pemotongan air. Oleh kerana pencemaran semakin kerap berlaku, maka kemarahan rakyat ini menguatkan lagi gesaan yang telah lama dibuat oleh pertubuhan masyarakat awam yang menuntut pengawasan alam sekitar yang lebih baik dan denda yang lebih tinggi kepada si pelaku.

Perubahan iklim juga mempengaruhi kerumitan rawatan air. Perubahan iklim telah mengubah ketersediaan, kuantiti dan kualiti bekalan dan kitaran air global. Sebahagian daripada kesannya termasuk tempoh musim kemarau yang lebih lama dan hujan yang lebih lebat daripada biasa. Kesan perubahan iklim terhadap sumber air mengubah ketersediaan, kuantiti dan kualiti kitaran bekalan air. Ini merujuk kepada permintaan air, sumber air dan infrastruktur air. Perubahan iklim juga mengubah corak permintaan air. Sebagai contoh, pada musim kemarau, pengguna cenderung menggunakan lebih banyak air untuk menanam dan berkebun.

Malaysia juga menghadapi masalah air tanpa hasil (NRW) yang tinggi. Ini adalah salah satu penyebab utama kekurangan air. Pada tahun 2016, nisbah NRW berada pada 35.2 peratus. Perlis mencatatkan yang tertinggi iaitu 60.7 peratus, sementara negeri-negeri lain yang mencatatkan lebih daripada 40 peratus iaitu Sabah (52 peratus), Kelantan (49.4 peratus), Pahang (47.9 persen) dan Kedah (46.7 peratus). Sebilangan besar, kehilangan air berlaku akibat kebocoran paip dan kecurian air. Pengguna air seisi rumah dan komersial boleh dan harus memainkan peranan lebih aktif dengan melaporkan masalah tersebut kepada pihak berwajib. Masalah seperti kebocoran paip atau paip pecah dapat diselesaikan lebih cepat sekiranya kita melaporkan kes-kes tersebut kepada pihak yang berwajib.

Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah menetapkan keperluan air sebanyak 165 liter seorang bagi setiap hari. Berdasarkan statistik Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), rakyat Malaysia menggunakan purata 201 liter air setiap orang sehari, bersamaan dengan 134 botol (kapasiti 1.5 liter setiap satu). Purata penggunaan per kapita harian rakyat Malaysia lebih tinggi daripada yang disarankan oleh PBB. Kesedaran perlu dibuat agar masyarakat mengetahui pentingnya sumber air kita dan kesan negatif sekiranya kita terus membuang dan mencemarkannya. Kerajaan berhasrat untuk mengurangkan penggunaan air hingga 180 liter setiap orang sehari pada tahun 2025, kata Menteri Alam Sekitar dan Air Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. Beliau menyatakan hal ini adalah kerana penggunaan air rakyat Malaysia yang tinggi, iaitu sebanyak 219 liter setiap orang, setiap hari, berbanding dengan kadar 160 liter sehari yang disyorkan. Tahap kesedaran dalam kalangan rakyat Malaysia memainkan peranan penting bagi mengurangkan penggunaan air kerana mereka (rakyat) pada masa ini merasa selesa kerana mereka beranggapan negara kita mempunyai sumber air yang banyak.

Masalah kekurangan bekalan air dan kekurangan sumber air bersih nampaknya tidak dapat dielakkan, jika tiada tindakan sewajarnya diambil dengan segera. Negara kita telah pun ada banyak permintaan untuk bekalan air. Mereka memberi tekanan pada kelestarian sumber air negara ini. Dengan pengurusan air yang tepat, penyusunan strategi yang baik, perundangan yang efektif, penyelenggaraan sumber air yang tepat dapat diwujudkan. Masalah yang berkaitan dengan air mesti ditangani segera, dan untuk jangka masa panjang bagi memastikan ketersediaan dan kelestarian sumber air. Sekiranya gagal, kita tidak akan dapat mencapai sasaran Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (SDGs) 2030, iaitu memastikan semua pihak mendapat air bersih dan sanitasi.


Datuk Dr. Marimuthu Nadason
Presiden