Di peringkat global kita telah membuat kemajuan yang baik dalam beberapa kawasan bagi menangani kebuluran dunia TETAPI berdasarkan laporan FAO terdapat kira-kira 795 juta orang daripada 7.3 bilion orang di dunia yang mengalami kurang zat makanan yang kronik pada tahun 2014 - 2016. Hampir semua mangsa tersebut, 780 juta, hidup di negara-negara membangun. Terdapat juga kira-kira 11 juta orang kekurangan zat makanan di negara-negara maju (FAO 2015).

Objektif bengkel adalah untuk:

1.    Mengenal pasti lokasi yang tepat bagi setiap aktiviti dan agensi yang boleh membantu dalam menggerakkan pihak berkepentingan khusus untuk melaksanakan program pengurusan sisa makanan yang bertanggungjawab: sekolah, isi rumah (sebaik-baiknya wanita dalam perumahan strata: pangsapuri, kondominium, flat dan lain-lain) dan pengendali perkhidmatan makanan (sebaik-baiknya mereka dengan gred A atau B atau dengan pensijilan Kementerian Kesihatan Malaysia).

2.    Mengenal pasti penceramah dan tenaga pengajar dan membimbing pihak berkepentingan ini mengenai pengurusan sisa makanan: kitar semula, kompos, pemisahan dan lain-lain) dan penyediaan makanan yang bertanggungjawab untuk rumah dan perkhidmatan makanan (pemberian kepada badan amal, perancangan penyediaan makanan dan lain-lain).

 

3.    Meneroka peluang untuk meminda garis panduan kebersihan makanan dan mengukuhkan bahagian pengurusan sisa makanan.
(Rujuk garis panduan ini dalam F&B dan kursus hospitaliti.)

4.    Kongsi program ini (Pengurusan Sisa Makanan yang Lestari) dalam pelan tindakan dan hasil utama.

5.    Menghubungkan projek pengurusan sisa makanan sedia ada dan inisiatif di Malaysia, mungkin hab bagi pengurusan sisa makanan dari ladang ke ladang.

Kami telah menyediakan beberapa wakil agensi yang telah melaksanakan inisiatif pengurusan sisa makanan yang berjaya dan pengalaman mereka boleh dijadikan sebagai panduan dan inspirasi kepada orang lain dan juga untuk dicontohi di tempat lain.

Sebagai rantau yang paling ramai penduduk di dunia, Asia termasuk Malaysia merupakan rumah kepada dua daripada tiga orang kekurangan zat makanan di dunia. Rantau sub-Sahara di mana kawasan paling kurang maju, lebih satu daripada empat orang kekurangan zat makanan - kelaziman tertinggi mana-mana kawasan di dunia.

Forum Air Malaysia tahu bahawa gangguan bekalan air utama telah disebabkan oleh loji rawatan air ditutup kerana pencemaran. Adalah dianggarkan bahawa rakyat Malaysia menjana kira-kira 36,000 tan sisa pepejal sehari mengikut Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara (penduduk hampir 31 juta). Kira-kira 95% daripada sisa pepejal yang dihasilkan dilupuskan di tapak pelupusan. Di antara 80% dan 95% daripada tapak pelupusan di Malaysia adalah tapak pelupusan tidak bersih dan banyak yang telah mencapai kapasiti maksimum.

Tempat : Bilik Seminar Wembley, The Club @ Bukit Utama Persiaran Surian, Bandar Utama

Tarikh   : 27 April 2017