fomca logoRabu | 9 September 2020
SHAH ALAM - Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) tidak bersetuju dengan cadangan kerajaan untuk mengenakan caj perkhidmatan kepada pembeli yang melakukan pembelian dalam talian.

Presidennya, Profesor Datuk Dr N Marimuthu berkata, cadangan berkenaan tidak patut dilaksanakan walaupun cadangan caj yang dikenakan adalah rendah iaitu sebanyak 0.02 peratus.

"Walaupun caj mungkin dikenakan serendah 20 sen bagi pembelian RM1,000 ke bawah tetapi ia juga akhirnya akan membebankan pengguna.

"Mengapa perlu ambil kesempatan untuk kenakan caj pembelian online ini sedangkan banyak lagi alternatif lain yang boleh digunakan kerajaan untuk mencari sumber kewangan," katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini semalam.

Beliau berkata demikian mengulas mengenai kenyataan Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin hari ini bahawa kerajaan bercadang untuk mengenakan caj itu bagi pembelian dalam talian termasuk menerusi portal e-dagang, Lazada dan Shopee.

Zahidi berkata, caj perkhidmatan yang dikutip itu akan digunakan untuk penambaikan sistem keselamatan komunikasi bagi mengelak scammer dan pencerobohan siber.

Sumber: https://www.sinarharian.com.my/article/100294/BERITA/Nasional/Fomca-tidak-setuju-kerajaan-kenakan-caj-20-sen