fomca logoJulai 20, 2022 @ 2:01pm
KUALA LUMPUR: Trend jualan 'cedok-cedok' menerusi platform TikTok, yang kini menjadi ikutan peniaga, dibimbangi berisiko menggalak dan meningkatkan kes penipuan dalam talian.

Menerusi trend itu, pelbagai barangan seperti gula-gula, kerongsang dan alat solek dijual secara siaran langsung menerusi media sosial dengan peniaga mencedok barangan menggunakan senduk, bakul atau mangkuk serta dijual dengan harga sekitar RM5 hingga RM1,000 setiap cedok.

Timbalan Presiden Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Mohd Yusof Abdul Rahman, berkata walaupun trend itu tercetus hanya sebagai kandungan bagi mempromosi produk, kaedah jualan tersebut mempunyai unsur ketidakpastian serta keraguan dalam aspek paparan harga dan kuantiti.

"Dalam urusan membeli-belah, peletakan dan tawaran harga mestilah jelas. Menerusi trend ini, ada unsur seperti 'main tikam-tikam', dengan penipuan boleh berlaku.

"Ada unsur tidak jelas dari segi harga perlu dibayar dan kuantiti diperoleh iaitu kalau cedok sikit dapat sikit, kalau cedok banyak dapat banyak, sekali gus mendedahkan pengguna sama ada hasil cedok tersebut berbaloi dengan harga dibayar," katanya.

Mohd Yusof berpandangan, walaupun jualan itu tidak membabitkan nilai yang besar, ia membuka ruang dan menjadi budaya kepada peniaga tidak bertanggungjawab memanipulasi trend tersebut bagi mengaut keuntungan.

Justeru, FOMCA menggesa pihak berkuasa terutama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memantau platform perniagaan dalam talian lebih teliti bagi melindungi pengguna.

Sementara itu, pakar syariah dan muamalat, Dr Ahmad Sufian Che Abdullah, berkata struktur jual beli tersebut mempunyai unsur 'gharar' atau tidak jelas, yang diharamkan Nabi Muhammad SAW dan dikhuatiri membawa kepada 'gharar' tertinggi iaitu perjudian.

"Ada hadis menyebut bentuk jual beli dilarang oleh Nabi antaranya 'gharar' iaitu jual beli yang tidak diketahui atau pasti apa kita akan dapat.

"Dalam hadis lain, Nabi melarang Mulamasah iaitu jual beli dalam bentuk permainan pada zaman jahiliah, iaitu pembeli hanya menyentuh baju tanpa dibenarkan mengetahui warna dan saiz," jelasnya yang juga Pensyarah Kanan di Jabatan Syariah dan Pengurusan, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya.

Ahmad Sufian berkata, walaupun terdapat persetujuan antara pembeli dan penjual tetapi ia dilarang kerana struktur jualan berbentuk tidak pasti telah wujud pada zaman jahiliah yang melanggar prinsip syarak.

Beliau berpandangan, sekiranya masih mahu meneruskan trend tersebut, peniaga sekurang-kurangnya perlu memberi kepastian kepada pengguna mengenai jumlah minimum barangan akan diperoleh ketika pembelian. – BERNAMA

Sumber: https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/07/978347/jualan-secara-cedok-di-tiktok-berunsur-gharar-judi