PESERTA menunjukkan ecobrick yang dibuat daripada bahan buangan plastik.Isnin, 24 Ogos 2020 @ 7:00 AM
"Secara idealnya, adalah terbaik jika masyarakat tidak membeli barangan yang menggunakan plastik. Namun, hal itu agak sukar untuk dipraktikkan secara total memandangkan kebanyakan pek produk yang dijual bentuk plastik.

"Justeru, usaha sama meningkatkan kesedaran terhadap pengurusan pembuangan sampah plastik dengan ecobrick ini perlu sentiasa diambil berat oleh semua pihak," katanya.

"Dengan itu, diharap aktiviti ini dapat diusahakan sebagai amalan rutin keluarga dalam pengurusan sampah plastik bagi rumah masing-masing. Marilah sama-sama kita 'menecobricking' supaya alam sekitar terjaga," tambahnya.

Malah Dr Roxana mengakui kaedah itu terbukti dapat mengurangkan jumlah sisa plastik di kebanyakan negara termasuk Kanada, yang juga negara kelahiran salah seorang pencipta ecobrik disegani iaitu Russell Maier.

Ecobrick ini adalah penyelesaian pengurusan sampah yang murah dan mudah kerana ia tidak memerlukan kepakaran dan kos yang tinggi.

Ini kerana, kata Dr Roxana, bahan yang diperlukan untuk membuat ecobrick hanyalah plastik sekali guna yang dibersih dan dikeringkan, botol plastik air mineral atau minuman berkarbonat (sebaiknya 1.5 liter), sebatang kayu dan gunting.

"Bagi pembuatan ecobrick ini, ia terbahagi kepada dua fasa iaitu pertama adalah fasa penyediaan sampah plastik iaitu mengutip, membasuh, mengering dan menggunting plastik sekali guna yang dikumpulkan.

"Fasa kedua pula adalah fasa mampat iaitu memampat sampah yang dibersihkan ke dalam botol air soda atau karbonat yang berisipadu 1.5 liter tadi.

"Satu ecobrick yang mengikut spesifikasi ditetapkan pula akan kelihatan mampat dan padat daripada setiap sudut dan sisi botol. Setiap ecobrick daripada 1.5 liter botol air atau soda mempunyai berat sekurang-kurangnya 500 gram dan boleh mengurangkan pembebasan karbon dioksida sebanyak 1.6 kg ke udara jika ia dibakar," katanya.

Sumber: https://www.hmetro.com.my/akademia/2020/08/613391/ecobrick-manfaat-sisa-plastik