SEAWAL pukul 6 pagi, Norazureen Abdullah, 30, sudah bangun dan bersiap sedia untuk membawa anak kembarnya yang berusia lapan bulan untuk mendapatkan suntikan imunisasi di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak Sentul, Kuala Lumpur.Walaupun tiba awal di klinik tersebut, segala urusan suntikan dan pemeriksaan kesihatan bersama jururawat hanya selesai sekitar 1.30 tengah hari.Namun, menurut anak jati Kuala Lumpur itu, dia tidak sedikit pun berasa lelah menunggu dan sentiasa bersabar dengan perkhidmatan yang diberikan.“Semuanya kerana anak-anak, untuk mengelakkan mereka terkena sebarang penyakit, saya tidak kisah menunggu lama bagi mendapatkan suntikan imunisasi.

“Kalau masa zaman P. Ramlee dahulu tidak perlukan suntikan tetapi sekarang dengan keadaan pencemaran berleluasa serta radikal persekitaran dipenuhi penyakit aneh, vaksin adalah satu kewajipan,” katanya ketika dihubungi K2 di Kuala Lumpur baru-baru ini.Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), penyakit demam campak telah menyaksikan kenaikan sebanyak 30 peratus kes di seluruh dunia, tetapi sebab-sebab peningkatan itu adalah rumit dan tidak semua kes berkenaan disebabkan oleh kebimbangan vaksin.Sesetengah negara yang hampir menghilangkan penyakit itu juga telah mengalami kebangkitan semula termasuk Amerika Syarikat (AS).Data Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat mencatatkan peratusan kanak-kanak berusia antara 19 hingga 35 bulan yang belum divaksin di negara itu telah meningkat sejak beberapa tahun lalu.

Ancaman

Pada tahun 2000, kes demam campak di AS pernah berada pada bilangan sifar, namun sejak 2018, trend kes itu kembali meningkat disebabkan kewujudan golongan antivaksin.Ancaman terhadap perubatan vaksin semakin serius sehingga ia tercatat sebagai 10 ancaman kesihatan paling bahaya di dunia. Selain vaksin, ancaman kesihatan lain adalah seperti kanser, penyakit jantung, kencing manis, Ebola, HIV, denggi dan lain-lain.Tambah ibu kepada Adam Julian Mohd. Syafik dan Anas Julius Mohd. Syafik, apa yang membuatkannya tidak pernah terlepas daripada mengikuti jadual imunisasi bayinya adalah kerana kedua-dua kembarnya merupakan bayi pramatang.