Home
Hampir 37 Peratus Air Yang Dirawat Tidak Jana Perolehan PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 22 October 2009 16:50

PETALING JAYA, 22 Okt (Bernama) -- Hampir 37 peratus daripada air yang dirawat di Malaysia tidak menjana sebarang perolehan disebabkan kebocoran dalam sistem saluran paip dan kerosakan meter bekalan air. 
  

"Ini membabitkan kerugian berjumlah kira-kira RM1.5 bilion setiap tahun," kata Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Air dan Tenaga Malaysia (Wecam), S. Piarapakaran.

Read more...
 
KEPENGGUNAAN: FOMCA LANCAR ALBUM DIDIK MASYARAKAT MELALUI LAGU PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 28 January 2011 02:51

KUALA LUMPUR, 25 Jan (Bernama) -- Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) hari ini melancarkan sebuah album mengandungi sepuluh lagu dalam usaha mendidik masyarakat mengenai kepenggunaan.

Presidennya, Datuk N Marimuthu berkata album bertajuk "Hak dan Peranan Pengguna - Ke Arah Penggunaan Berhemat" itu dihasilkan dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Beliau berkata ia sebahagian bahan kempen konsumer kebangsaan sejak 2008 hingga 2012, dan merupakan satu sejarah kepada pertubuhan itu kerana bakal disenarai sebagai album lagu pendidikan kepenggunaan pertama di negara ini dalam Malaysian Book of Records.

"Lirik yang terdapat dalam setiap lagu mengandungi mesej kepenggunaan yang mudah untuk difahami oleh semua peringkat masyarakat dan boleh dijadikan bahan pendidikan kepenggunaan di sekolah dan institusi pengajian tinggi," katanya pada majlis pelancaran album itu oleh Senator Tan Sri Dr Jins Shamsuddin di sini.

Read more...
 
Rebut peluang PDF Print E-mail
Written by Admin 2   
Wednesday, 28 January 2015 08:00


Kuala Lumpur: Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) menggalakkan orang ramai yang berkemampuan untuk membeli kediaman sebelum pelaksanaan GST pada April ini kerana situasi pasaran selepas pelaksanaannya tidak dapat dijangkakan.

Tawaran pakej menarik daripada pemaju perumahan ketika ini seharusnya direbut orang ramai bagi membolehkan mereka mendapat manfaat dalam memiliki aset berkenaan.

Timbalan Presiden FOMCA Mohd Yusof Abdul Rahman berkata, walaupun kediaman tidak dikenakan GST, tetapi bahan binaan yang digunakan oleh pemaju berkemungkinan terdapat cukai berkenaan dan pihak pemaju tidak boleh menuntut semula cukai input berkenaan daripada kerajaan.

Beliau berkata, sebelum ini, sememangnya terdapat pihak pemaju hartanah menjangkakan jualan harga rumah akan meningkat beberapa peratus selepas GST dilaksanakan.

“Ini adalah masa terbaik kepada pengguna untuk membeli rumah sekiranya mereka mempunyai biaya mencukupi untuk memilikinya dan perlu membuat persediaan awal bagi mengelakkan berdepan dengan risiko seperti penipuan dan sebagainya.

Last Updated on Wednesday, 28 January 2015 12:00
Read more...
 
MEMORANDUM FOMCA KEPADA PERDANA MENTERI MALAYSIA PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 09 January 2015 16:43

PENURUNAN HARGA MINYAK DAN KESAN KE ATAS HARGA MAKANAN DAN BARANG KEPERLUAN PENGGUNA

Harga minyak dunia telah mengalami penurunan yang ketara. Harga setong pada bulan Jun 2014 sebanyak AS$115 telah turun kepada paras di bawah AS$60 setong pada Disember 2014.

Di Malaysia, sebagai usaha untuk mengurangkan subsidi ke arah ekonomi yang lebih mampan, kerajaan telah memansuhkan subsidi petrol dengan penetapan harganya berdasarkan sistem apungan terkawal.

Bagi mencerminkan keadaan harga minyak semasa, pada Januari 2015, harga RON95 telah diturunkan daripada RM2.26 kepada RM1.91, iaitu penurunan sebanyak 35 sen seliter; harga RON 97 dikurangkan daripada RM2.46 seliter kepada RM2.11 seliter, iaitu kurang 35 sen seliter; dan harga diesel pula daripada RM2.23 seliter kepada RM1.93, pengurangan sebanyak 30 sen. Penurunan harga yang agar besar ini sudah tentu memberi kesan kepada industri pengangkutan dan industri lain yang petroleum merupakan komponen kos utama.

Last Updated on Friday, 09 January 2015 16:46
Read more...
 
18 April hingga 24 April ialah MINGGU TANPA SKRIN PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 16 April 2014 13:02

Pada 18 April hingga 24 April ialah MINGGU TANPA SKRIN (sebelum ini dikenali sebagai Minggu Tidak Menonton Televisyen). Kempen secara tahunan yang telah dianjurkan semenjak 1995 ini, bertujuan untuk menggalakkan para ibu bapa dan anak-anak untuk menutup televisyen dan peralatan berskrin di rumah, dan seterusnya meluangkan masa tersebut dengan melakukan pelbagai perkara lain bersama-sama sebagai satu keluarga.  

MENGAPA TANPA SKRIN?
Ini merupakan tahun keenam FOMCA mengadakan Minggu Tanpa Skrin. Media berskrin telah menghabiskan banyak masa keluarga, yang sepatutnya digunakan untuk melakukan aktiviti bersama. Tabiat ini juga merupakan sebab utama berlakunya masalah obesiti dalam kalangan orang dewasa dan kanak-kanak. Tabiat menggunakan media berskrin untuk tujuan rekreasi secara yang berlebih-lebihan telah menyebabkan wujudnya gaya hidup yang suka bersendirian dan tidak banyak melibatkan dalam aktiviti fizikal. Justeru, tabiat ini tidak baik dari segi mental mahupun fizikal.

MINGGU TANPA SKRIN bertujuan untuk mewujudkan kesedaran bahawa masa menggunakan media berskrin perlu dihadkan kepada tidak lebih daripada 2 jam sehari. Kanak-kanak dan golongan muda didapati telah menghabiskan masa selama antara 4 hingga 6 jam sehari untuk menonton televisyen, bermain permainan video, atau menggunakan komputer untuk tujuan rekreasi.
Menutup media berskrin akan memberi peluang kepada anda untuk berfikir, membaca, mencipta dan membuat sesuatu perkara yang baru. Ia membolehkan anda bermesra dengan keluarga anda dan menggalakkan diri anda untuk terlibat secara aktif dalam aktiviti kekeluargaan.

Last Updated on Thursday, 17 April 2014 13:07
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 31