Home
Hampir 37 Peratus Air Yang Dirawat Tidak Jana Perolehan PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 22 October 2009 16:50

PETALING JAYA, 22 Okt (Bernama) -- Hampir 37 peratus daripada air yang dirawat di Malaysia tidak menjana sebarang perolehan disebabkan kebocoran dalam sistem saluran paip dan kerosakan meter bekalan air. 
  

"Ini membabitkan kerugian berjumlah kira-kira RM1.5 bilion setiap tahun," kata Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Air dan Tenaga Malaysia (Wecam), S. Piarapakaran.

Read more...
 
KEPENGGUNAAN: FOMCA LANCAR ALBUM DIDIK MASYARAKAT MELALUI LAGU PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 28 January 2011 02:51

KUALA LUMPUR, 25 Jan (Bernama) -- Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) hari ini melancarkan sebuah album mengandungi sepuluh lagu dalam usaha mendidik masyarakat mengenai kepenggunaan.

Presidennya, Datuk N Marimuthu berkata album bertajuk "Hak dan Peranan Pengguna - Ke Arah Penggunaan Berhemat" itu dihasilkan dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Beliau berkata ia sebahagian bahan kempen konsumer kebangsaan sejak 2008 hingga 2012, dan merupakan satu sejarah kepada pertubuhan itu kerana bakal disenarai sebagai album lagu pendidikan kepenggunaan pertama di negara ini dalam Malaysian Book of Records.

"Lirik yang terdapat dalam setiap lagu mengandungi mesej kepenggunaan yang mudah untuk difahami oleh semua peringkat masyarakat dan boleh dijadikan bahan pendidikan kepenggunaan di sekolah dan institusi pengajian tinggi," katanya pada majlis pelancaran album itu oleh Senator Tan Sri Dr Jins Shamsuddin di sini.

Read more...
 
FOMCA Gesa Dasar Hijau Dalam Semakan Dasar Automotif PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 12 October 2009 15:44

PETALING JAYA, 11 Okt (Bernama) -- Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) menggesa kerajaan memastikan semakan Dasar Automotif Negara (NAP) memberi perhatian kepada "pendekatan rakyat didahulukan" bagi melindungi pengguna.

Read more...
 
18 April hingga 24 April ialah MINGGU TANPA SKRIN PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 16 April 2014 13:02

Pada 18 April hingga 24 April ialah MINGGU TANPA SKRIN (sebelum ini dikenali sebagai Minggu Tidak Menonton Televisyen). Kempen secara tahunan yang telah dianjurkan semenjak 1995 ini, bertujuan untuk menggalakkan para ibu bapa dan anak-anak untuk menutup televisyen dan peralatan berskrin di rumah, dan seterusnya meluangkan masa tersebut dengan melakukan pelbagai perkara lain bersama-sama sebagai satu keluarga.  

MENGAPA TANPA SKRIN?
Ini merupakan tahun keenam FOMCA mengadakan Minggu Tanpa Skrin. Media berskrin telah menghabiskan banyak masa keluarga, yang sepatutnya digunakan untuk melakukan aktiviti bersama. Tabiat ini juga merupakan sebab utama berlakunya masalah obesiti dalam kalangan orang dewasa dan kanak-kanak. Tabiat menggunakan media berskrin untuk tujuan rekreasi secara yang berlebih-lebihan telah menyebabkan wujudnya gaya hidup yang suka bersendirian dan tidak banyak melibatkan dalam aktiviti fizikal. Justeru, tabiat ini tidak baik dari segi mental mahupun fizikal.

MINGGU TANPA SKRIN bertujuan untuk mewujudkan kesedaran bahawa masa menggunakan media berskrin perlu dihadkan kepada tidak lebih daripada 2 jam sehari. Kanak-kanak dan golongan muda didapati telah menghabiskan masa selama antara 4 hingga 6 jam sehari untuk menonton televisyen, bermain permainan video, atau menggunakan komputer untuk tujuan rekreasi.
Menutup media berskrin akan memberi peluang kepada anda untuk berfikir, membaca, mencipta dan membuat sesuatu perkara yang baru. Ia membolehkan anda bermesra dengan keluarga anda dan menggalakkan diri anda untuk terlibat secara aktif dalam aktiviti kekeluargaan.

Last Updated on Thursday, 17 April 2014 13:07
Read more...
 
Budget 2011 - FOMCA’s Proposals PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 02 September 2010 21:56

To enhance consumer protection and consumer welfare, FOMCA proposes the following actions:

 

Enhancing Food Security
In the year 2005, the country’s food import was recorded at RM 17.7 billion while the food export amounted to RM 10.6 billion, translating into a deficit of RM 7.1 billion in the Balance of Trade in Food Stuff.  For its food requirements, Malaysia relies heavily on imports for the growing food demand.

 

Two systemic factors contributing to low food security in Malaysia, is the underinvestment in agriculture as well as the lopsided policy towards export crops at the expense of food crops.

  1. Two ensure food security in the long-term FOMCA suggests:
  2. Increase in public spending for agriculture and food
  3. Development of  “idle” land through land consolidation
  4. Enhancement of  credit facilities, especially for small farmers
  5. Focusing  on Research and Development to enhance food productivity
Last Updated on Thursday, 02 September 2010 22:02
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 30