Home
KEPENGGUNAAN: FOMCA LANCAR ALBUM DIDIK MASYARAKAT MELALUI LAGU PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 28 January 2011 02:51

KUALA LUMPUR, 25 Jan (Bernama) -- Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) hari ini melancarkan sebuah album mengandungi sepuluh lagu dalam usaha mendidik masyarakat mengenai kepenggunaan.

Presidennya, Datuk N Marimuthu berkata album bertajuk "Hak dan Peranan Pengguna - Ke Arah Penggunaan Berhemat" itu dihasilkan dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Beliau berkata ia sebahagian bahan kempen konsumer kebangsaan sejak 2008 hingga 2012, dan merupakan satu sejarah kepada pertubuhan itu kerana bakal disenarai sebagai album lagu pendidikan kepenggunaan pertama di negara ini dalam Malaysian Book of Records.

"Lirik yang terdapat dalam setiap lagu mengandungi mesej kepenggunaan yang mudah untuk difahami oleh semua peringkat masyarakat dan boleh dijadikan bahan pendidikan kepenggunaan di sekolah dan institusi pengajian tinggi," katanya pada majlis pelancaran album itu oleh Senator Tan Sri Dr Jins Shamsuddin di sini.

Read more...
 
Rebut peluang PDF Print E-mail
Written by Admin 2   
Wednesday, 28 January 2015 08:00


Kuala Lumpur: Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) menggalakkan orang ramai yang berkemampuan untuk membeli kediaman sebelum pelaksanaan GST pada April ini kerana situasi pasaran selepas pelaksanaannya tidak dapat dijangkakan.

Tawaran pakej menarik daripada pemaju perumahan ketika ini seharusnya direbut orang ramai bagi membolehkan mereka mendapat manfaat dalam memiliki aset berkenaan.

Timbalan Presiden FOMCA Mohd Yusof Abdul Rahman berkata, walaupun kediaman tidak dikenakan GST, tetapi bahan binaan yang digunakan oleh pemaju berkemungkinan terdapat cukai berkenaan dan pihak pemaju tidak boleh menuntut semula cukai input berkenaan daripada kerajaan.

Beliau berkata, sebelum ini, sememangnya terdapat pihak pemaju hartanah menjangkakan jualan harga rumah akan meningkat beberapa peratus selepas GST dilaksanakan.

“Ini adalah masa terbaik kepada pengguna untuk membeli rumah sekiranya mereka mempunyai biaya mencukupi untuk memilikinya dan perlu membuat persediaan awal bagi mengelakkan berdepan dengan risiko seperti penipuan dan sebagainya.

Last Updated on Wednesday, 28 January 2015 12:00
Read more...
 
18 April hingga 24 April ialah MINGGU TANPA SKRIN PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 16 April 2014 13:02

Pada 18 April hingga 24 April ialah MINGGU TANPA SKRIN (sebelum ini dikenali sebagai Minggu Tidak Menonton Televisyen). Kempen secara tahunan yang telah dianjurkan semenjak 1995 ini, bertujuan untuk menggalakkan para ibu bapa dan anak-anak untuk menutup televisyen dan peralatan berskrin di rumah, dan seterusnya meluangkan masa tersebut dengan melakukan pelbagai perkara lain bersama-sama sebagai satu keluarga.  

MENGAPA TANPA SKRIN?
Ini merupakan tahun keenam FOMCA mengadakan Minggu Tanpa Skrin. Media berskrin telah menghabiskan banyak masa keluarga, yang sepatutnya digunakan untuk melakukan aktiviti bersama. Tabiat ini juga merupakan sebab utama berlakunya masalah obesiti dalam kalangan orang dewasa dan kanak-kanak. Tabiat menggunakan media berskrin untuk tujuan rekreasi secara yang berlebih-lebihan telah menyebabkan wujudnya gaya hidup yang suka bersendirian dan tidak banyak melibatkan dalam aktiviti fizikal. Justeru, tabiat ini tidak baik dari segi mental mahupun fizikal.

MINGGU TANPA SKRIN bertujuan untuk mewujudkan kesedaran bahawa masa menggunakan media berskrin perlu dihadkan kepada tidak lebih daripada 2 jam sehari. Kanak-kanak dan golongan muda didapati telah menghabiskan masa selama antara 4 hingga 6 jam sehari untuk menonton televisyen, bermain permainan video, atau menggunakan komputer untuk tujuan rekreasi.
Menutup media berskrin akan memberi peluang kepada anda untuk berfikir, membaca, mencipta dan membuat sesuatu perkara yang baru. Ia membolehkan anda bermesra dengan keluarga anda dan menggalakkan diri anda untuk terlibat secara aktif dalam aktiviti kekeluargaan.

Last Updated on Thursday, 17 April 2014 13:07
Read more...
 
Online Petition - Reduce electricity tariff in Malaysia PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 11 February 2015 14:16

Since 2014, the oil prices in the world has fell more than 50% after the peak oil price period resulting in today’s low oil price scenario. It has caused a stir around the globe and impacting most of the countries especially the oil producing countries. In Malaysia, the government has responded by slashing the fuel price up 20 sen per liter for all the fuel. Despite the huge reduction of fuel price, goods prices are still hovering around the same price as they were during the peak oil price period. Most of the business associations and manufacturers already mentioned that the high goods prices are basically due to the cost, which includes electricity cost, minimum wages and the reduction of fuel cost is just part of the total cost that they have to bear.

According to FMM, the electricity bill alone can cost up to 20% of the total cost throughout the supply chain. While fuel cost has been lowered, the businesses and manufacturers claimed that it is just a small fraction of the total cost. If electricity tariff to be lowered, manufacturers and businesses have ascertained that the goods prices will reduce as well. Therefore, in order to reduce goods prices, we strongly demanding Tenaga Nasional Berhad, Minisitry of Energy, Green Technology and Water and Energy Commission to revise the electricity tariff as soon as possible.

Support FOMCA for the above cause - Click here to sign the online petition
https://www.change.org/p/energy-commission-of-malaysia-reduce-electricity-tariff-in-malaysia

Last Updated on Wednesday, 11 February 2015 14:21
 
Susu formula tiada GST PDF Print E-mail
Written by Admin 2   
Monday, 30 March 2015 11:32

KUALA LUMPUR: Ibu bapa yang mempunyai bayi dan kanak-kanak akan berasa lega apabila mereka tidak perlu membayar Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bagi susu formula.

Selain susu untuk kanak-kanak berusia sehingga 36 bulan, gula, beras, buku-buku agama dan pertambahan 1,315 jenama ubat-ubatan juga telah disenaraikan sebagai sebahagian daripada perkara berkadar sifar.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 41