Home
Hampir 37 Peratus Air Yang Dirawat Tidak Jana Perolehan PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 22 October 2009 16:50

PETALING JAYA, 22 Okt (Bernama) -- Hampir 37 peratus daripada air yang dirawat di Malaysia tidak menjana sebarang perolehan disebabkan kebocoran dalam sistem saluran paip dan kerosakan meter bekalan air. 
  

"Ini membabitkan kerugian berjumlah kira-kira RM1.5 bilion setiap tahun," kata Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Air dan Tenaga Malaysia (Wecam), S. Piarapakaran.

Read more...
 
KEPENGGUNAAN: FOMCA LANCAR ALBUM DIDIK MASYARAKAT MELALUI LAGU PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 28 January 2011 02:51

KUALA LUMPUR, 25 Jan (Bernama) -- Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) hari ini melancarkan sebuah album mengandungi sepuluh lagu dalam usaha mendidik masyarakat mengenai kepenggunaan.

Presidennya, Datuk N Marimuthu berkata album bertajuk "Hak dan Peranan Pengguna - Ke Arah Penggunaan Berhemat" itu dihasilkan dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Beliau berkata ia sebahagian bahan kempen konsumer kebangsaan sejak 2008 hingga 2012, dan merupakan satu sejarah kepada pertubuhan itu kerana bakal disenarai sebagai album lagu pendidikan kepenggunaan pertama di negara ini dalam Malaysian Book of Records.

"Lirik yang terdapat dalam setiap lagu mengandungi mesej kepenggunaan yang mudah untuk difahami oleh semua peringkat masyarakat dan boleh dijadikan bahan pendidikan kepenggunaan di sekolah dan institusi pengajian tinggi," katanya pada majlis pelancaran album itu oleh Senator Tan Sri Dr Jins Shamsuddin di sini.

Read more...
 
Watch Whether 55 or 60, you ready for retirement? PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 21 January 2013 15:00

Last Updated on Monday, 21 January 2013 15:02
 
MEMORANDUM - PERKHIDMATAN BAS EXPRESS; KADAR TINGGI KEMALANGAN DAN KEMATIAN - PEMATUHAN PERATURAN UNECE R66, 80 DAN 36 PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 26 August 2011 02:25

 

FOMCA telah menghantar memorandum mengenai masalah perkhidmatan bas ekspres kepada Kementerian Pengangkutan Malaysia.Kemalangan ngeri di jalan raya bukanlah satu perkara baru di Malaysia, terutama kemalangan membabitkan bas ekspres.

Walaupun bilangan kemalangan yang membabitkan bas ekspres kurang berbanding kenderaan yang lain, tetapi apabila kemalangan  berlaku, ia melibatkan kehilangan nyawa yang besar. Kemalangan besar yang melibatkan bas ekspres berlaku sekurang-kurangnya sekali setahun sejak tahun 2006.

Sejak kebelakangan ini, kes kemalangan melibatkan bas ekspres semakin mendapat perhatian masyarakat kerana tiada langkah penyelesaian dilakukan walaupun banyak kes kemalangan terjadi. Pada akhir bulan ini dan awal bulan hadapan, rakyat Malaysia akan menyambut  musim perayaan dan cuti panjang.

Meskipun tiket bas ekspres sudah habis dijual, tetapi pengguna masih berasa bimbang sama ada mereka akan selamat sampai ke destinasi.

Klik disini untuk muat turun memorandum

Oleh Datuk Marimuthu Nadason
Presiden
Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) – 15 Ogos 2011

 
Invitation to attend 7th Complainfest 2013 Seminar PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 31 July 2013 16:31

Greetings from FOMCA & NCCC!

FOMCA together with National Consumer Complaints Centre (NCCC) will be organizing the 7th Complaintfest 2013 on 27th August 2013 at Cititel Mid Valley, Kuala Lumpur.

The NCCC, formed in 2004, is one of the the pioneers in Consumer Dispute Resolution in both South East Asia as well as Malaysia. On 2012, the organisation handled approximately 41,963 complaints throughout Malaysia. The relevance and impact on NCCC among the consumers can be evidenced in the Annual Report as the number of complaints has increased again for the 8th consecutive year. Complaints received were divided into 20 different categories this year as few categories have been consolidated and merged.

In light of the above, we would like to invite senior personnel (executives and managers) from your organization to join this seminar. Attached herewith is the brochure of the 7th Complaintfest 2013 for your perusal.

We look forward to your insightful participation in the above mentioned seminar.

Thank you in anticipation.

Yours sincerely,

Datuk Dr. Marimuthu Nadason
Chairman, NCCC

Click here to download the Brochure and registration form

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 34